Vandaag mix ik 2 van mijn passies samen om jou uit te leggen dat er zelfs in thema en attractieparken wordt gewerkt met storytelling. Ik laat je zien hoe ze het toepassen en vooral wat je hieruit kan leren om deze technieken zelf toe te passen.
Zoals je misschien wel weet ben ik een superfan van Disney. Hoewel het voorbeeld wat ik later in dit artikel geef, niet meteen over Disney gaat, gaat het wel over een ander themapark.

De bedenker van een attractie, als dat nu een achtbaan, spookhuis, draaimolen of dark ride is, moet in het hoofd kruipen van de ‘rijder’ van die baan. Hij moet hen een thrill bezorgen. Hij, of zij, moet ervoor zorgen dat de rijders in de ban zijn van de attractie. Dit doet hij door de juiste muziek, de juiste dosering spanning, op het juiste moment toe te passen.
In storytelling is dat net zo. Een achtbaan. Een thrill. Je neemt je lezer, volger, potentiële klant mee in de thrill van je verhaal.
Speaking of achtbanen en attracties; de leukste zijn toch degene met een verhaal?! Wat maakt dat Disneyland, voor mij, veel leukere attracties heeft dan andere gewone pretparken? In themaparken zoals Disneyland of de Efteling zit er een verhaal achter elke attractie, elk klein detail is daar geplaatst om te zorgen dat ze het verhaal van het park echt en af maken. Van de buitenkant, tot de theming, tot de wachtrij waarin je wordt geëntertaind… Denk maar aan de attractie: Pirates of the Carribean bijvoorbeeld.
Vanaf het moment dat je in de wachtrij stapt en aanschuift, waan je je in een piratenwereld.
Nog een simpel voorbeeld: Ben je bijvoorbeeld al in de Efteling geweest? Heb ja daar Villa Volta bezocht? Leuk toch? Op zich is er niet veel aan he, het is gewoon een schommel eigenlijk. Maar.. de storytelling maakt het AF! Het huis ziet er prachtig uit. Dat bewegend beeld boven op het dak geeft het iets mysterieus. Dan kom je binnen, waar er een verhaal verteld wordt over de bokkenrijders. Je krijgt de stuipen op je lijf. Althans ik toch! Dan ga je het huis binnen en neem je plaats. De onheilspellende muziek is perfect afgesteld op de spanning en intensiteit van de attractie.
Kan je je er niet meteen een beeld bij vormen? Kijk dan zeker eens naar deze filmpjes:
Als je na je bezoek de attractie verlaat kijk je nog eens achterom en heeft het standbeeld opeens een andere betekenis.
Ik weet dat de Efteling, noch Villa Volta iets met je business te maken hebben, maar ik hoop dat je begrijpt wat een verhaal, juiste setting en spanning kan doen aan de beleving van je lezer, bezoeker
Als verteller moet je weten wat je het publiek wil laten ervaren.
Dit was het voor deze week.
Wil je geen enkele post missen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief en ontvang een mailtje wanneer de volgende post online komt!

Tot volgende week!
Sarah